Με αφορμή το πρόσφατο κρούσμα του επιβλαβούς οργανισμού Xylella fastidiosa στην περιφέρεια της Μαδρίτης, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή εξάπλωση του βακτηρίου της Xylella, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης κατέθεσε ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σε συνέχεια της ερώτησης που είχε υποβάλει ξανά για το ίδιο θέμα τον Ιούνιο του 2017.
Το παθογόνο βακτήριο xylella fastidiosa, γνωστό εδώ και 100 χρόνια στην Αμερική, προσβάλλει τα αγγεία φυτών, εμποδίζοντας την κυκλοφορία νερού και θρεπτικών συστατικών, προκαλώντας την ταχεία γήρανσή τους. Το 2012 εμφανίστηκε στους ελαιώνες της Απουλίας (Ν. Ιταλία). Χαρακτηρίζεται από την ταχεία εξάπλωσή του και θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική για τη χώρα μας δεδομένου ότι προσβάλει ελαιόδεντρα.
Ακόμα και αν στην Ελλάδα το καταστροφικό βακτήριο της δεν έχει εντοπιστεί έως σήμερα, η σημασία της ελιάς όχι μόνο απο οικονομικής αλλά και απο περιβαλλοντικής και κοινωνικο-πολιτισμικής πλευράς είναι τέτοια, που ο εμφανής πλέον κίνδυνος «εισαγωγής» και εξάπλωσης του βακτηρίου δημιουργεί ιδιαίτερη αναστάτωση σε περιοχές όπως η Κρήτη.
Ο κ. Βαρδάκης αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι η ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη αποτελεί τον κρισιμότερο πυλώνα αγροδιατροφικού τομέα, αφού ο συνολικός αριθμός ελαιοδέντρων ανέρχονται σε 33 εκ. περίπου, τα οποία καλύπτουν το ¼ της συνολικής έκτασης του νησιού, ενώ παράγονται μεσοσταθμικά περίπου 100 χιλιάδες τόνοι ελαιολάδου κατ΄ έτος με μέση αξία τα 220 εκ. κατ’ έτος.
Μέσω της ερώτησης ο κ. Βαρδάκης ζητά να πληροφορηθεί αν έχει προγραμματιστεί η εγκατάσταση σταθμών φυτοϋγειονομικού ελέγχου στα σημεία εισόδου, με ειδικά επιμορφωμένο προσωπικό που θα είναι σε θέση να προβαίνει όχι μόνο σε διοικητικό έλεγχο ως προς την ύπαρξη φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου στην ενδοκοινοτική, αλλά και στην από τρίτες χώρες διακίνηση φυτών – δυνάμει ξενιστών της Xylella, αλλά σε εκτεταμένο δειγματοληπτικό και μακροσκοπικό έλεγχο στα σημεία εισόδου της χώρας μας.
Επίσης ερωτάται το Υπουργείο αν προβλέπεται η ενίσχυση παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού αυτοχθόνων ποικιλιών ελαιοδέντρων και αν υπάρχει σχεδιασμός για την ενίσχυση των φυτιογειονομικών ελέγχων με αύξηση του αριθμού των δειγμάτων, καθώς και στην καταγραφή των ειδών εντόμων (δυνητικών φορέων στην χώρα μας) και στην χημική (άμεση) καταπολέμησή τους (διερεύνηση ποια φυτοπροστατευτικά έχουν καλύτερη αποτελεσματικότητα στους συγκεκριμένους φορείς και πληθυσμούς φορέων.
Τέλος ο κ. Βαρδάκης ερωτά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αν προβλέπεται να ενισχύσει τα εξειδικευμένα κέντρα αγροτικής έρευνας του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», με ειδικούς επιστήμονες (βακτηριολόγους και φυτοπαθολόγους), καθώς και με την απαραίτητη εξειδικευμένη υλικοτεχνική υποδομή, ώστε να μπορεί να ανιχνευτεί εγκαίρως το βακτήριο Xylella fastidiosa καθότι είναι δύσκολα ανιχνεύσιμο.